Historie

De geschiedenis van Hoog Holten gaat ver terug…

Het pand werd in 1920 gebouwd in opdracht van dichter Martien Beversluis. Kennelijk naar tevredenheid, want de man schreef tien Canzonen op het landhuis onder de titel ‘Het Huis op den Berg’. De architecten J.A. Jansen en J.G. Wattjes tekenden voor het ontwerp van het huis.
In 1936 wordt het huis verbouwd tot hotel. Het hotel is terug te vinden in het boek over Loggers ‘Eenvoudige architectuur in een schoone omgeving’ dat zijn dochter Tineke schreef.

In september 1944 werden alle hotels op de Holterberg gevorderd voor inkwartiering van Duitse militairen. In Hoog Holten werd een zogeheten ‘Kriegentbindungsanstalt’ gevestigd.
Er zijn Holtenaren die beweren dat hier ‘Edelbräuter’ waren ondergebracht: dat waren vrouwen die zich beschikbaar stelden voor het baren van ‘edelgermaantjes’. Inderdaad is het opmerkelijk dat in Hoog Holten, in de periode van 17 januari 1944 tot 29 augustus 1944, 57 kinderen geboren zijn. Toch is het duidelijk geworden dat in dit hotel gewone, geëvacueerde, zwangere vrouwen waren ondergebracht, voornamelijk afkomstig uit Bremen en Bielefeld.

Na de bevrijding op 8 april 1945 namen de Canadezen hun intrek in het hotel. De vele Canadezen die sneuvelden bij de bevrijding van oost Nederland zijn begraven op de Canadese begraafplaats op de Holterberg.

Sinds 1995 is Hoog Holten in handen van Remco Vermeulen en Hanneke van Kouwen. Zij zijn zich, naast het restaurant, ook gaan richten op de verkoop van hotelkamers.
Al snel werd het bedrijf uitgebreid met vergaderzalen, om ook vergaderingen en cursussen te kunnen verzorgen.
In 2002 werd er een vleugel bijgebouwd en het aantal hotelkamers uitgebreid naar 24. In 2008 werd het terras grondig onder handen genomen en werd er een grote zaal met eigen bar en terras gerealiseerd voor feesten en bruiloften.
Daarna is Hoog Holten steeds weer bezig met renoveren, bijvoorbeeld de serre van Brasserie Birds en het restaurant.